Hoppa till sidans innehåll

KARATE


Karate är en japansk kampsport med månghundraårig historia och betyder på japanska "tom hand" ( kara=tom, te=hand ).

I karate används huvudsakligen slag, blockeringar och sparkar. Karate är en konst med gamla anor från Japan som har moderniserats och blivit en populär kampsport och tävlingsidrott.

Den moderna karatens historia började 1921 då Gichin Funakoshi (1868-1957) åkte från Okinawa till Japan för att demonstrera karate. 1949 bildade Funakoshi tillsammans med sina elever Japan Karate Association (JKA) som idag är världens största karateorganisation med över 15 miljoner medlemmar i hela världen. Den stil vi tränar inom JKA kallas Shotokan och är en av världens största karatestilar.

Genom att träna karate lär man sig inte bara självförsvar, utan utvecklar även  fokusering, respekt, stresshantering, kondition, koordination, styrka, explosivitet, timing, smidighet, kroppsmedvetande, andningstekniker, balans och mycket mycket mer. Få idrotter ger en mer allsidig träning än karate.

Karateträning består av tre delar: Kihon, kumite och kata.

Kihon

Kihon är karatens grundtekniker, som man utövar utan motståndare. Denna del utgör grunden för både kumite och kata och är en mycket effektiv träningsform. 

Träningsformen består av olika tekniker, bland annat slag, sparkar och blockeringar. Ju högre upp inom bältesgraderna man kommer desto svårare blir kombinationerna av dessa tekniker.

Kumite

Kumite är sparring med en motståndare. 

Kumite är också en tävlingsform inom karaten. Inom Shotokan så tillämpas inte fullkontakt vid Kumite. Reglerna tillåter dock "skin-touch" mot huvudet och är något mer toleranta mot träffar på övriga kroppen. Området för träff är huvudet och ner till bältet samt från strax under knäna ner till fötterna.

För barn är det varken under träning eller tävling tillåtet med kroppskontakt vid slag och sparkar.

Karate som sport innehåller mindre skador än t.ex. fotboll, innebandy och handboll.

Kata

Kata är den formella övningen i Karate. Katan består av förutbestämda tekniker som görs i ett speciellt rörelsemönster. den ska utföras med stor precision beträffande form, rytm och koncentration. I katan visar man upp karatens styrka och finess och det finns 25 olika kator i Shotokan.

Teknikerna i kata är antingen offensiva eller defensiva, beroende på vad de är menade för. Varje teknik har sin bunkai, detta innebär att det finns en förutbestämd händelse för varje teknik. Händelsen ska simulera en attack från eller mot en tänkt fiende.

Även i detta moment kan man tävla, och den som gör bäst kata utifrån bland annat attityd, styrka, form och snabbhet vinner tävlingen.

Uppdaterad: 06 JUN 2018 08:36 Skribent: Fredrik Martinsson

 

 

Beställ profilkläder här!

Webshop CSC

CSC Merch

Postadress:
Carlskrona SC - Karate
Mikael Selinder, Parkvägen 15
37332 Nättraby

Besöksadress:
Tullskolans gymnastiksal, Polhemsgatan 2
37139 Karlskrona

Kontakt:
Tel: 0705918272
E-post: info@carlskrona-shot...

Se all info